Jyderup Husmoderforening gennem 40 år
Et lille historisk rids i anledning af jubilæet den 3. februar 1965
Jyderup og Omegns Husmoderforening markere onsdag den 3. februar 1965 sit 40 års jubilæum ved en festlighed på hotel "Skarridsø" for medlemmer med ægtemænd samt indbudte gæster. Indbudt er bl.a. landsformanden, fru Else Gulstad, Hvalsø, medlem af den første bestyrelse, frk. Emilie Andersen, Holbækvej 13, foreningens fire æresmedlemmer: Kristiane Frost - der også sad i den første bestyrelse - fru Mathilde Olsen, Skovvej, fru Rasmine Hansen, Holbækvej, og fru Petra Jacobsen, Skovvej, tidligere formænd m.fl.

Ni formænd
Foreningen har i de 40 år haft ni formænd, deraf har den nuværende formand, fru Anna Møller Hansen, Holbækvej, to gange beklædt formandsposten på dygtig måde.

Første formand var fru Asta Mønsted Friis, der kun ønskede at bestride hvervet ét år og efterfulgtes af fru Hansigne Kreutzer (1926-1930), fru Maja Petersen (1930-1935), fru Emma Andreassen (1935-1941), fru Sophy Jensen (1941-1947), fru Ellen Hjorth (1947-1950), fru Anna Møller Hansen (1950-1954), fru Emilie Andersen, Dyremosevej (1954-1958), og igen fru Anna Møller Hansen fra 1958.

Kalundborg foreningen "fadder"
Det fremgår af gamle protokoller, at den første valgte bestyrelsen kom til at bestå af fru Asta Mønsted Friis (formand), frk. Emilie Andersen, fru Agnes Folkmann, fru Kristiane Frost, fru Marie Frantzen, fru Sophy Jensen og fru Rigmor Jensen, Hagendrup Mølle. Suppleanter fru Friier og fru Kreutzer, revisorer fru Hooge og fru Raabæk.
Stiftelsen skete på initiativ af Kalundborg Husmoderforening, der lod afholde en demonstration i Jyderup, hvor fru kredslæge Møller opfordrede til dannelse af en Jyderup forening, og der tilmeldte sig straks 32 medlemmer.

Demonstration på futtende petroleumsapparat
Næsten eksplosivt voksende foreningen og har talt flere medlemmer end nu, hvor der er 134. Allerede efter ½ års forløb var man oppe på 162 medlemmer, og en demonstration kunne samle godt 160 damer.
Protokollerne er fornøjelige og interessante at læse. Der blev anvendt et futtende petroleumsapparat ved demonstrationer, og blev der serveret kaffe, kostede den de første år 55 øre plus 5 øre i drikkepenge til betjeningen på hotel Skarridsø! Mange demonstrationer blev holdt i Konditoriets pavilloner.

Omfattende arbejde
Der har været kaldt til meget andet end det mere køkkenfaglige, bl.a. foredrag, fester, udflugter, selskabelige arrangementer som pakkefester, bankospil m.m., matineer, julemesser, kurser, studiekredse, hyggeaftener, alm. medlemsmøder, skolekøkken for unge piger, konkurrencer (f.eks. borddækning), forskellige almen undervisning, udstillinger osv., ligesom foreningen har medvirket ved andre arrangementer, bl.a. stands (boder) ved dyrskuer, oprettelse af eget spædbørns udstyrsdepot m.v.

Adam Poulsen for 195 kroner
Et bestemt arrangement var ved at vælte foreningens budget, nemlig da man havde engageret skuespiller ved Det kgl. Teater, Adam Poulsen til at underholde ved en fest. Alt iberegnet: honorar, musik, leje af sal, fortæring til gæsten m.v. kostede 195 kr.!
I dag forlanges honorarer på op mod 2000 kr. alene for underholdning ved en så celeber gæst.
Det vedtoges da også ved næste bestyrelsesmøde i november 1925, at man måtte holde pakkefest - og forlange 25 øre i entre - for at genoprette økonomien!

Sprogkursus
dygtiggørelse, større indsigt og viden på alle husmoder områder og "ideer ud, som til samfundsøkonomi og hvad der var gavnende og belærende på andre felter, der havde noget med både hjemmet og samfundet at gøre, var formålet for foreningens virke. Sprogkursus i engelsk, blev også en stor succes, hvorimod der var lidt delte meninger om en studiekreds i kunstforståelse, men det beviste, at man ønskede at være alsidig og ikke var bange for at gå nye veje.

Cykeludflugt
I årenes løb fulgte man med udviklingen, som - "set fra køkkenvinduet" - spændte lige fra tørring af frugten til vore dages dybfrost. Teknikken blev taget i anvendelse, ikke blot hvor el apparater afløste primusserne, men også ved de årlige udflugter, hvorom det f.eks. hedder, at man indbød damerne på cykeltur til Haunsø på grund af benzinrationeringen (i 1940). I mange år gik sommerudflugten til virksomheder i Købehavn, mens man i de senest år drager længere ud, bl.a. til Jylland.

Udstillinger
Jyderup og Omegns Husmoderforening har altid haft dygtige og energisk formænd og bestyrelser med udsyn og initiativ, og blev derfor på flere områder en foregangsforening. Det gjaldt f.eks. oprettelsen af en afdeling for DKB (Danske Kvinders Beredskab), det nævnte spædbørnsdepot, udstillinger bl.a. i samarbejde med "Dansk Frugtavl", med byens forretningsdrivende, propagandaarbejde, bl.a. mælkepropaganda (med et særligt propagandaudvalg), arrangementer for de ældre, planer om bygger af eget hus, serier med "Kend din by", talekursus, messer m.m.
Ved 40 års jubilæet er Jyderup og omegns Husmoderforening så levedygtig som nogensinde, og kan f.eks. ved julemessen o.l. samle fra 2000 til 3000 gæster.
Alene ved en mannequinopvisning i efteråret, i samarbejde med byens forretningsdrivende, var der over 600 gæster, deraf mange herrer. Der rådes over en kapital på omkring en halv snes tusinde kroner, men da det kun forslår lidt til byggeplanen, er disse skrinlagt og i stedet ydes jævnligt et tilskud til et eller andet arrangement - også til middagen ved jubilæumsfesten.

Jubilæumsfesten
Den nuværende bestyrelse, fru Anna Møller Hansen (formand), fru Agnes Schrøder (næstformand og sekretær), Julie Petersen (kasserer), Gyda Foldager, Rigmor Madsen, Ruth Arildsen og Elise Hansen, har lagt sig i selen for at gøre festaftenen den 3. februar, så alsidig og festlig som muligt. Der bliver spisning, festtaler, sange, underholdning og dans, og sikkert også et par overraskelser. Fra naboforeningerne er indbudt formændene for Holbæk og Kalundborg, fru Inge Møller og fru Helga Louring, og det må ikke mindst være glædeligt for Kalundborg foreningen at kunne konstatere hvor glædelig udvikling og vækst der er blevet for det man derfra lagde spiren til, for de 40 år siden. Med det gå-på-mod der vises fra Jyderup og omegns Husmoderforening, og den gode linje der fortsættes, er der ingen tvivl om, at foreningen med jubilæet går ind i en ny æra, på vej mod de halvtreds år1


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 27. jan. 1965, side 3+10; Husmorforeningen 40 års jubilæum
Noter:

Sidst opdateret 13. juni 2015
©Jyderup Realskole